2017. október 8., vasárnap

Egy kicsit a nemekről

A muszlim nő

Az idegenvezetőnk, egy muszlim nő, azt mondta, hogy a mai világban mindent nőkkel adnak el, illetve olyan ruhákban járnak a nők, amiből minden kilátszik, ezzel tárgyiasítva ezt a nemet.
A muszlim vallásban a nőknek olyan ruhát kell hordaniuk, ami nemcsak a felületét, de az alakját is eltakarja az egész testüknek, mindezt azért, hogy a férjükön kívül más férfi ne láthassa ezeket.
Na, tehát ahhoz, hogy egy nő testét férfi létedre láthasd, el kell venned feleségül. Mint ahhoz, hogy egy tárgyat használj, meg kell venned. És egy nő nem rendelkezhet a saját testéről akarata szerint, pont ezzel tárgyiasítva magát. Ráadásul ott van az is, hogy egy férfinek annyi felesége lehet, amennyit el tud tartani. Annyi tárgyat veszel meg, amennyire a pénzedből futja.
Szóval mivel is tárgyiasítjuk a nőket?

Azt is említette, hogy ha így, a női másodlagos jegyeket eltakarva megjelenik valahol egy nő, akkor ott emberként lehet jelen, és nem nőként.
Mi van? Tehát attól, hogy valaki nő, és ez látszik rajta, kevesebb, mint egy férfi? Mert az ember, az a férfi, a nő meg az állat és ember közötti entitás? Ezzel az öltözködéssel a nők csak beleegyeznek abba, hogy igen, azért mert nők, nem lehetnek emberileg egyenlők egy férfival. Másfelől meg, miért ne akarna egy nő nőként megjelenni? Egy nőnek (alap esetben) az identitásába beletartozik, hogy nő, és nem értem, hogy miért kéne elrejtenie azért a testét, mert látszik rajta, hogy nő. Akkor a férfiak is öltözzenek be tetőtől talpig, mert különben látszik rajtuk, hogy férfiak, ezért csak férfiként tudtak megjelenni ezeken az eseményeken, nem emberként.

Ez amúgy érdekes, hogy ha azt mondom: ember, alapvetően egy férfi ugrik be mindenkinek. Ha azt mondom, páva, akkor is a hím képe jelenik meg. Miért is? Mert a hímnek vannak látványos megkülönböztető jelei. Ugyanez például a fekete rigónál. De a fekete özvegynél ez pont fordítva van, mert ott a nősténynek vannak látványos megkülönböztető jelei, mint ahogy sok másik pókszabásúnál. És az alapján, amit ez a muszlim nő mondott, az embernél a nőnek vannak ilyen látványos megkülönböztető jelei. De akkor meg miért a férfi az alap ember?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése