2017. május 12., péntek

Kapcsolatok

Szokták mondani, hogy manapság ritka az egész életen át tartó házasság. Szánalmas, hogy már ha fél évig együtt vagy valakivel, az hosszúnak számít. A legtöbben ezt a vallás háttérbe és a szexualitás előtérbe kerülésével magyarázzák. Biztos ez is hozzátesz valamit, viszont szerintem a fő ok az egyén fontosságának erősödése. A mai embernek saját maga a legfontosabb. Minden reklám, az egész média ezt üvölti magából, hogy mi önért vagyunk, mert ön megérdemli. Egy párkapcsolatnak pont az a lényege, hogy magad mellett egy másik emberre is kell gondolnod, hogy megosztod vele az életed, és hogy annyira fontos neked, mert tiszteled és szereted, hogy akár a saját érdeked elé is helyezed az övét. Ez nem konzervatív világlátás, hanem a hosszú és boldog párkapcsolat titka. És elég szomorú, hogy ez egy titok, amit nem tud mindenki. A fogyasztói társadalom ide is kiterjed: amint valamit nem úgy csinál a partner, ahogy a másik elvárja, rögtön kidobja és jöhet is a következő. És itt is olyanokat akar magáénak az ember, akire nincs is szüksége.


Vagy az is lehet, hogy a múltban is így lett volna, ha nem a házasság az elvárt társadalmi forma. Lehet, hogy az ember tényleg nem arra van teremtve, hogy egyetlen személlyel élje le az életét. Végül is az ősközösségekben nem volt ám ilyesfajta kisajátítgatás. De akkor miért vágyunk a "nagy Ő"-re? Ez is csak egy, a társadalom által belénkvert elv? Lehet, hogy azok az elkeseredett emberek találták ki, akiknek nem sikerült az eddigi partnereik közül senkivel sem megtalálni az általuk boldogságnak definiált dolgot, ezért kétségbeesetten alkottak maguknak egy kapaszkodót, amiben hihetnek (mert ugye az emberek imádnak hinni dolgokban).
Térjünk vissza az alapokhoz. Alapvetően azért szeretünk bele valakibe, mert a szervezetünk úgy gondolja, hogy életképes utódot tudnánk az illetővel nemzeni.* Ez alapján az is lehetséges, hogy amint már nem érez így a szervezetünk "szívünk választottját" illetően, jelez, hogy keressünk új partnert. Csak ugye régebben a társadalmi, financiális és egyéb nyomások miatt ez nem volt a lehetőségek között.


*Nyilván ez ennél sokkal összetettebb, csak mivel most nem ez a kérdés, ezért felettébb leegyszerűsítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése